Zadar i Dubrovnik proglašeni jednima od najpoželjnijih europskih gradova za život!

ZADAR

London Post prošle je godine proglasio Hrvatsku zemljom broj jedan za investiranje. Ove godine Lijepoj našoj dolazi drugo priznanje. Dva su hrvatska grada uvrštena na popis najpoželjnijih europskih gradova za život za one koji vole boraviti na otvorenom, na portalu Money Inc.

Grad poznat po jednom od najljepših zalazaka sunca te arhitektonskim čudima Pozdravu suncu i Morskim orguljama, Zadar te kultni Dubrovnik, izborili su svoje mjesto na popisu na kojem se još nalaze španjolski Tossa de Mar, austrijski Salzburg te talijanski Orvieto.

Koje su sve prednosti i ljepote Zadra i Dubrovnika, saznajte u nastavku!

Zadar, grad s najljepšim zalaskom sunca

Kombinacija ljepote i funkcionalnosti, tim bismo riječima ukratko mogli opisati Zadar, grad koji, kao i cijela zadarska regija tek doživljava svoj procvat. Grad je to koji, prije svega, karakterizira odličan geografski položaj – blizina nacionalnih i parkova prirode, veliki broj otoka u zadarskom arhipelagu te dobra prometna povezanost s okolnim mjestima i drugim gradovima u Hrvatskoj.

Kao jednu od prednosti Zadra, na portalu Money Inc ističu i raznolike plaže – pješčane, kamene, šljunčane, divlje i uređene. Bilo da se radi o gradskim ili onim malo udaljenijim plažama uistinu svatko može pronaći nešto za svoj ukus!

One koji preferiraju pješčane plaže oduševit će Kraljičina plaža u Ninu, nazvana prema supruzi prvog hrvatskog kralja Tomislava koja je na nju dolazila u potrazi za opuštanjem. Plaža je vrlo dugačka, a pruža pogled na famoznu planinu Velebit. Plaža Ljubač u Ljubaču još je jedna sjajna plaža za one koji uživaju u pijesku, dok će ljubitelji divljih i mirnijih plaža te borove šume svoje mjesto pod suncem pronaći na plaži Sveti Petar u Kožinu ili pak na gradskoj plaži Punta Bajlu, s kojom je povezana i prekrasna šetnica uz more.

Sezonska hrana i veliki broj prirodnih ljepota koje treba posjetiti

Srdačni ljudi i opušteniji ritam života svakako su jedno od bitnijih obilježja ovoga grada, kao i bogata ponuda sezonske hrane, pogotovo one lokalnog uzgoja. Zadar ima nekoliko zelenih tržnica na kojima se može pronaći povrće, voće, jaja i brojni drugi proizvodi lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Također, ne smijemo zaboraviti ni veliku ribarnicu u starom gradu, na Poluotoku, kao ni brojne kvalitetne mesnice u kojima se može kupiti vrhunsko meso i mesni proizvodi.

Blage zime i veliki broj sunčanih dana omogućit će ljubiteljima boravka na otvorenom izlete i putovanja po županiji tijekom gotovo cijele godine.

Za planinare tu je Paklenica, dok će se ljubitelji ronjenja zaljubiti u kristalno čisto kornatsko more i Telašćicu na Dugom otoku. Svi oni željni romantike i zanimljivih povijesnih priča uživat će u kraljevskom gradu Ninu, njegovoj zanimljivih prošlosti, spomenicima, muzejima, uključujući i Muzej soli. Ljubitelji avanture i naleta adrenalina pronaći će se u raftingu na čarobno lijepo Zrmanji, dok će biciklisti i šetači uživati u Nacionalnom parku Krka.

Dubrovnik, grad bogatog povijesnog i kulturnog nasljeđa

Dubrovnik se nalazi na samom jugu Hrvatske, iznimno je bogate povijesti i kulturnog nasljeđa. U njemu su djelovali značajni hrvatski književnici poput poznatog dramatičara Marina Držića, a Dubrovačka Republika je za vrijeme svog trajanja bila jako pomorsko i trgovačko središte. Dubrovnik se od 1979. godine nalazi na UNESCO-ovom Popisu svjetske baštine, a središte je brojnih kulturno-umjetničkih događanja od kojih je možda najpoznatiji festival kazališta, Dubrovačke ljetne igre.

Osim spomenicima i muzejima bogate povijesne jezgre staroga grada, Dubrovnik je okružen zamamnim prirodnim ljepotama poput Elafitskog otočja i otoka Mljeta na kojem se nalazi i nacionalni park.

Elafiti ili jelenji otoci sastoje se od nekoliko otoka od kojih je Šipan najveći i najnaseljeniji. Poznat je po svojim vinogradima i maslenicima, ali i brojnim spomenicima, ljetnikovcima, samostanima i crkvama. U sredini otočja nalazi se Lopud kojeg karakteriziraju predivne pješčane plaže, dok je najbliži Dubrovniku Koločep čije bistro more obiluje ribama i školjkama.

Mljet je najveći otok dubrovačkog arhipelaga, poznat po pričama i legendama, na kojemu se nalazi i nacionalni park. Brojni su načini na koje možete istraživati Mljet – šetnjom, planinarenjem, vožnjom kanuom ili pak biciklom. Ljubitelji prirode i aktivnog odmora pronaći će se ovdje.

Sve svjetske kuhinje i dvije tisuće i šesto sunčanih sati na godinu

Kao razvijeno turističko središte, Dubrovnik obiluje raznolikim restoranima u kojima su zastupljene gotovo sve svjetske kuhinje, uključujući i onu lokalnu. Također, Dubrovnik je grad koji obiluje suncem – ima oko dvije tisuće i šesto sunčanih sati na godinu što znači da su dani bez sunca prava rijetkost.

Klima je, kao i u cijeloj Dalmaciji, mediteranska, što znači da su zime blage, a ljeta vruća. Za vrijeme ljetnih vrućina dobro dođu borove šume i čempresi karakteristični za dubrovačko područje.

Best Real Estate pomaže vam pronaći savršeni dom u oba grada

Ako ste se, poput nas zaljubili u prirodne ljepote Zadra i Dubrovnika te odlučili u tim gradovima potražiti svoj dom, Best Real Estate vam može pomoći da pronađete u njima nekretninu prema svom ukusu.

Bilo da tražite luksuznu vilu, stan ili pak drugi dom u tim gradovima na Jadranskoj obali Best Real Estate je vaš pouzdan partner na tom putu.

Nudimo veliki izbor nekretnina pogotovo na zadarskom području, u blizini ili čak prvi red do mora.

Za one koji žele potpuni mir i privatnost preporučujemo da istraže našu ponudu nekretnina u manjim mjestima blizu Zadra, dok oni koji žele život u nešto urbanijoj sredini svoj idealni dom mogu pronaći u samom gradu.

U našoj se ponudi nalaze raznolike nekretnine – luksuzne vile s bazenima i stanovi s pogledom koji oduzima dah, nekretnine idealne za obitelji koje traže svoj prvi dom. Ako ste u potrazi za kućom za odmor u kojoj ćete provoditi ljetne mjesece, svojom drugom nekretninom, pomoći ćemo vam da pronađete točno ono što vam treba!

Također, ako razmišljate o ulaganju u nekretnine, nudimo veliki broj zanimljivih projekata na zadarskom i dubrovačkom području. Investiranje u nekretnine i dalje je jedan od sigurnijih i najisplativijih vrsta ulaganja.

Konačno, što god trebali, Best Real Estate tu je za vas. Pomoći ćemo vam da se snađete u moru nekretnina i da u što kraćem vremenu pronađete točno onu koja je po vašoj mjeri.

Tu smo za vas na svakoj stepenici vašeg puta i za sva dodatna pitanja koja sigurno imate dok razmišljate o preseljenju, kupnji ili investiranju u nekretnine u Zadru i Dubrovniku, ali i ostalim hrvatskim gradovima.

Obratite nam se s povjerenjem!

Foto: Pixabay (Ivan Vukša, Filip Filipović, Ivan Ivanković)

Povezani blogovi i novosti